Блог

Здравна застраховка Живот /Допълнително здравно осигуряване – със здравна карта/

18 април 2018 | сподели:

автор: Ирина Лазарова

Застрахователен брокер Виж всички статии на автора
  • Какво представлява Здравната застраховка живот
  • Видове здравни застраховки
  • Какво е покритието й
  • Трябва ли да имам здравна осигуровка, за да сключа Здравната застраховка живот
  • Възрастови ограничения и териториален обхват
  • Процедурата при сключването на застраховката
  • Особености
  • Как работи застраховката
  • В коя компания е най-добре да я сключа
  • Колко струва
Всички отговори, тук и сега.

Аз имам Здравна застраховка живот. Сключих първата си  преди няколко години. Както аз, така и Вие със сигурност сте постоянно заети и всяко нещо, което Ви пести време е добре дошло. Вече не ходя при личния доктор, не чакам на опашка за направление, не търся специалисти, не се обаждам, за да записвам час… Звъня на телефона от гърба на картата си, казвам какъв е казусът ми и операторите ми записват час в ден и място,  удобни за мен. Посещавам конкретното лечебно заведение, като ангажиментът ми е да си нося картата (с всяка сключена застраховка, потребителят получава такава). Така освен че пестя време, аз не плащам потребителска такса, не си плащам изследванията, не се занимавам с финанси, тъй като вече съм платила своята застраховка.

спестовна застраховкаЗдравната застраховка

Здравната застраховка живот  представлява доброволно, частно ползване на пакети от медицински услуги. Тези пакети са различни за различните застрахователни компании. Те зависят от вида и степента на покритията, цената, качеството и т.н.

Застраховката покрива рискове, причинени от злополука и/или заболяване,  много по-високи от тези, които получаваме със задължителната здравна осигуровка. Всъщност, имайки такава застраховка, ние обезпечаваме голяма част от медицинските услуги, от които ще се възползваме.

Видове здравна застраховка живот

Здравната застраховка бива индивидуална и групова. Застрахованите  в груповата, могат да бъдат членовете на едно семейство или  служителите на дадена фирма. Във варианта с фирмената застраховка имате възможност да включите и своите най-близки роднини в покритието й. Разликата между индивидуалната и груповата застраховка е парично измерима.

Например:

Ако цената за едно лице е Х лева, за 10 лица тя намалява, а за 200 става супер добра. Другата съществена разлика е, че във фирмения пакет има покрития,  които липсват в индивидуалната застраховка.

Какво е покритието йздравна застраховка живот

Застрахователните компании са разработили готови пакети, с които работят. Застрахователните компании имат различни покрития в различните нива. В рисковете са включени:

– болнична помощ

– извън болнична помощ

– възстановяване на разходи за здравни стоки, вследствие на злополука или заболяване.

И лимитите са на различна, по-ниска или по-висока стойност.

Трябва ли да имам здравна осигуровка, за да сключа Здравната застраховка живот

В някои застрахователни компании, наличието на здравна осигуровка е задължително, докато в други няма такова изискване.

Възрастови ограничения и териториален обхват

Тук разлики няма. Застраховката важи само за територията на Република България. Ако искате да важи и за чужбина, може да сключите Медицинска застраховка за чужбина.

Възрастовата граница е от 0 до около 65 годишна възраст. Пак варира, в зависимост от конкретния застрахователен продукт.

Процедурата при сключването на застраховката

Сключването е отново силно относително, в зависимост от компанията. При всички е нужно да се попълни лична здравна декларация, в която кандидатът за застраховане описва своите лични данни, семейно положение  и здравословното си състояние. Понякога това е достатъчно. Издава се полицата и получавате картата си. В други случаи, по преценка на застрахователя е нужно да минете на преглед при даден специалист. Tова се налага само в случаите, в които някои от показателите Ви са извън нормите.

Особености

Имайте предвид, че в някои компании, застраховката започва своето действие два месеца след сключването й, което важи само за първоначалната Ви полица. Това е така наречения „отлагателен период“. Има го с цел да се отсеят всякакви опити за застрахователна измама.

Пример:

Ако сключите застраховката си 2-ри януари, нейното действие започва на 2-ри март. В някои застрахователни компании отлагателният период се отнася само за риска „ заболяване“, в други важи и за риск породен от “злополука“.

Как работи застраховкатаздравна застраховка живот

Здравната застраховка живот има функция на допълнително здравно осигуряване. Тя надгражда задължителното здравно осигуряване. На застрахования се издава специална здравна карта на съответната застрахователна компания, която удостоверява наличието на здравна застраховка живот.

Друга съществена подробност е начина, по който става разплащането с картата. Много е важно да подберете застрахователна компания, в която единственият Ви ангажимент е да носите своята издадена карта. В този случай не се налага да се занимавате с плащания, а дружеството ще се разплаща директно към болничното заведение, лаборатория или др.

Има дружества, в които се налага Вие да заплащате за посещенията при доктор, изследвания и такси. След това е необходимо да посетите ликвидационен център на застрахователя и да заведете своята претенция. Ако тя бъде одобрена, ще получите размера на направените от Вас разходи по банков път.

Това несъмнено е голямо неудобство, затова е добре да го съобразите при подбора на застрахователната компания, преди да сключите полица. Информирате се предварително,с кои болнични заведения е сключил договор конкретният застраховател.

В коя компания е най-добре да я сключа

Относно подбора на застрахователна компания, препоръчвам връзка със застрахователен брокер. Би било трудно на човек извън сферата, да успее да се ориентира сам. Съобразете особеностите и начина, по който работи застраховката, за да направите своя избор.

Колко струва

Относно цената й, както по-горе обясних – колкото повече хора са застраховани в една полица, толкова по-изгодна е цената. От голямо значение са лимититеи пакетите, които кандидатът за застраховане си избере. Цената й варира от 320 лв. на човек при индивидуален пакет до… колкото си изберете. Застраховката може да се плати както еднократно, така и на месечни вноски.

И като обобщение бих Ви посъветвала, обърнете се към застрахователен посредник. Той ще Ви изложи всички факти и тънкости на различните застрахователни дружества. Само чрез информирано съпоставяне бихте могли да изберете най-подходящия за Вас продукт.

И нещо ексклузивно!

Преди седмица бе създаден чисто нов продукт за българския пазар, който засега е допълнение към стандартната медицинската застраховка. Допълнителният пакет включва покритие за алтернативно лечение, а именно неконвенционални методи (хомеопатия, акупунктура, акупресура, диетика, лечебно гладуване и т.н.). Засега продуктът се предлага само от едно застрахователно дружество. Вярвам, че и другите компании ще се замислят и тази застраховка ще стане конкурентна. Колкото повече компания я предлагат, толкова по-атрактивни биха били нейните условия. Аз като привърженик на алтернативното лечение, със сигурност ще следя как се развива застраховката и за в бъдеще. Защото броя на хората, които предпочитат да се доверят на алтернативните методи, като начин на лечение, все повече нарастват.

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от съвет, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация, чрез формата за контакт по-долу!

сподели: