Блог

Как най-лесно да изберем подходяща застраховка Живот

24 февруари 2018 | сподели:

автор: Лилия Миланова

Застрахователен брокер Виж всички статии на автора

Да изберем подходяща застраховка Живот!

Ключовата дума в изречението е “подходяща” и трябва да започна от тук – какво за Вас значи “подходяща”? Ако попитаме 5 човека всеки ще отговори нещо различно, тъй като всеки от нас има различни страхове и притеснения.

С тази статия имам за цел да Ви насоча как да подберете сами тази застраховка Живот, която отговаря на Вашите представи за подходяща.

Уверявам Ви, че след още няколко минути ще бъдете много по-наясно коя е точно Вашата застраховка Живот!

Информация по темата в интернет може буквално да Ви залее, но е абсолютно излишно да задълбавате. Тук съм синтезирала и подбрала само най-същественото, за да прескочите сухата материя.

По-долу ще видите четири основни вида застраховки Живот, които са първа стъпка във Вашия избор. За всеки отделен вид съм дала кратко резюме, за да придобиете  по-ясна представа за специфичните особености.

Видове застраховки Живот

Като начало ще обособим четири основни вида, спрямо услугата която предоставят:

 • Рискова застраховка Живот (с парично обезщетение)
 • Здравна застраховка (т.нар. допълнително здравно осигуряване)
 • Застраховка срещу тежки заболявания (Best Doctors)
 • Застраховка Живот с инвестиционен характер

Сега е важно да прецените от какво точно се нуждаете. Тук ще разкажа малко повече за всеки един от четирите вида животозастраховки.

Рискова застраховка Живот

Този вид животозастраховка е с изплащане на парично обезщетение. При нея Вие се застраховате за рискове от типа:

  • смърт
  • трайна загуба на работоспособност (инвалидност) от злополука/заболяване
 • временна загуба на работоспособност от злополука/заболяване
 • разходи за хирургическо лечение
 • дневни пари за болничен престой и др.

Ако нещо подобно се случи с Вас, Вие или Вашите близки ще получат парична сума, спрямо уговорените стойности в застрахователната Ви полица. Това всъщност е най-класическият вариант на застраховка Живот. Цената зависи от това, на каква възраст сте, какво работите и каква застрахователна сума ще пожелаете.

Здравна застраховка Живот

здравна застраховка ЖивотТози вариант е по-известен като допълнително здравно осигуряване – със здравна карта. Той е подходящ за хора, които често ползват медицински услуги и харчат доста за здравето си. Всъщност тази застраховка запълва “дупките” на Здравната каса и ще поеме процедури, които не се поемат безплатно от здравната осигуровка.

Идеята на застраховката е всеки клиент/пациент да ползва здравната карта в определени медицински заведения, с които работи застрахователната компания. Разбира се има лимити, който поема компанията и ако ги изразходите застраховката се изчерпва.

Цената й на годишна база не е малка, но със сигурност много голяма част от хората дават доста повече пари за здраве и е възможно за някои от Вас да е особено изгодна. Най-често се сключва от служителите на големи фирми, защото цената й при групово сключване може да падне с до 1/3 от цената на индивидуалната. В този случай не само си струва, но и наистина не е за изпускане.

Прочетете повече за застраховката  Здравна застраховка Живот

Застраховка срещу тежки заболявания Best Doctors

застраховка живот best doctorsВсъщност, това е застраховката, която аз лично съм избрала за себе си и семейството си. Причината е, че мен ме притесняват тежките, животозастрашаващи заболявания.

Тази застраховка е с изключително висок лимит на покритие – 1 000 000 Евро. Тя ще поеме всички разходи за второ медицинско мнение в чужбина, както и цялата процедура по лечение на болния, вкл. самото лечение в специализирана болница по избор, медикаменти, престой в чужбина, самолетни билети, хотелско настаняване, както и разходите на един придружител.

Идеята е да се направи всичко възможно болният да бъде излекуван и да остане жив. Никой нормален човек не разполага с подобни суми пари, за да може да си позволи да ползва най-добрите болници в света. Понякога излекуването наистина е въпрос на пари. А с тази застраховка имате право да избирате да се лекувате във всяка точка на света. Важно е да отбележа, че по тази застраховка, в класическия й вариант, няма да получите никакво обезщетение, а застрахователната компания ще се разплаща за всичко вместо Вас.

Както вероятно сте се досетили, при такова високо покритие, тази застраховка не е от най-евтините, но според мен си заслужава всеки лев. На годишна база струва колкото мобилен телефон от среден към нисък клас. Има възможност да се плаща дори месечно, за максимално облекчение на застрахования.

Прочетете повече за застраховката  Застраховка Живот Best Doctors

Застраховка Живот с инвестиционен характер

застраховка ЖивотТова е “бившата” спестовна застраховка, само че вече се нарича инвестиционна. Разликата е, че преди парите Ви се управляваха от застрахователната компания, а сега те се инвестират в различни инвестиционни фондове.

Тъй като това все пак в основата си е застраховка, тя покрива рискове като “Смърт” и “Трайна неработоспособност” (инвалидност). Или по-просто казано – годишната сума, която внася застрахованият се разпределя. Част от нея отива за застрахователната компания и срещу тази сума застрахователят носи рискове, а останалата част се инвестира в инвестиционни фондове.

Получава се така, че застрахованият спестява пари и същевременно е застрахован. Разбира се предвид, че инвестира, получава и лихви – по-малки или по-големи, в зависимост дали е избрал високорискови или нискорискови фондове.

Изглежда сложно, но не е. А най-хубавото е, че парите, които инвестира застрахованият и всъщност спестява са абсолютно неприкосновени. Никой по никаква причина не може да има претенции към тях. Не могат да бъдат запорирани, блокирани, не могат да бъдат предявявани претенции към тях дори от съпрузи. Те са само и единствено на застрахования, докато той е жив.

Повече за инвестиционната застраховка Живот тук.

Обобщение

Ако сте прочели до тук, вече трябва да сте наясно към каква застраховка Живот клоните. Направете равносметка на разходите си и преценете, дали е възможно да включите застраховка Живот в тях. Това определено е по-смислен разход от нова, скъпа чанта.

Заключение

Мога да кажа, че съм обнадеждена, защото все по-често хората в България започнаха да се замислят за застраховка Живот. Това означава, че вече се досещат, че здравето е много по-важно от колата. Не е логично да хвърляме луди пари по превозни средства и да не се замисляме за бъдещето си.

… и защото не обичам да завършвам минорно, ще споделя една любима мисъл на Мартин Лутър Кинг:

Времето е винаги правилно, когато искаме да направим правилното!

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от съвет, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация, чрез формата за контакт тук!

сподели: