Блог

Всичко, което трябва да знаете за планинската застраховка

09 декември 2016 | сподели:

автор: Ирина Лазарова

Застрахователен брокер Виж всички статии на автора

В статията:

 

 • Как да се ориентирате коя е подходящата планинска застраховка за Вас
 • Какви видове планински застраховки съществуват и важат ли навсякъде в планината
 • Какво е добре да знаете преди да сключите планинска застраховка  – асистънс, срок на застраховката
 • Мога ли да се застраховам онлайн, нямам време да ходя по офиси
 • Поема ли застраховката разходите за издирване с хеликоптер
 • Скъпи ли са наистина планинските застраховки
 • Чужденец съм и бих искал да си направя застраховка тук, в България. Възможно ли е?
 • Вярно ли е, че с картата за лифта имам застраховка
 • Статистика за инцидентите в планината и спасителните акции на ППС
 • Полезно

Как да се ориентирате коя е подходящата планинска застраховка за Вас

Ако обожавате планината с всички възможности за развлечение там, то със сигурност сте наясно и с опасностите, които крие тя.

Имате ли планинска застраховка? Препоръчваме Ви я! Природата е непредвидима. Рисковете, съпътстващи спорта и разходките в планината са доста.

Планинската застраховка ще Ви спести много разходи, като например:

✓ Разходи за транспортиране на пострадал

✓ Разходи за издирване и спасяване

✓ Първа долекарска помощ

✓ Разходи за издирвателна акция с хеликоптер

Също така може включите покритие и при Злополука. Така да получите обезщетение от застрахователя, ако пострадате при инцидент.

Има лесен начин да изчислите цената на застраховката и да я поръчате онлайн през Polica.bg

 

 

Какви видове планински застраховки съществуват и важат ли навсякъде в планината

Често срещана заблуда, свързана с този тип услуга, е че тя важи навсякъде в планината – по пистите и извън тях. Нещата обаче не стоят точно така.

Планинските застраховки се делят главно на два вида според:

 • дестинацията – планинска застраховка за България или за чужбина
 • естеството на  любимия ви спорт/хоби – любителско или екстремено

⚠️ Важно за ски спортове:
Различните видове застраховки покриват различен тип събития. Ако клиентът е сключил застраховка за пистово каране на ски спортове, но е претърпял инцидент извън пистата, то щетите не се поемат от застрахователя. В такива случаи застрахователните брокери съветват да се направи застраховка за екстремни спортове. По-скъпа е, но покрива щети и при двата вида каране.

планинска застраховаКакво е добре да знаете преди да сключите планинска застраховка

Помислете добре, какво очаквате да получите от застраховката – обезщетение, което да покрие разходи за издирване и спасяване или по-скоро очаквате обезщетение в случай, че пострадате при злополука?! Може да се спрете и на комбиниран вариант, така че да получите комплексна защита.

Ние създадохме готови варианти, така че изборът да е максимално лесен.

Асистънс за чужбина

Когато се нуждаете от планинска застраховка за чужбина, трябва да сключите традиционната Медининска застраховка с добавено покритие за упражняване на спорт. Застрахователните компании работят с т.нар. Асистанс фирми, когато става дума за застраховка за чужбина. Така не се налага пострадалият да заплаща услугите на спасителната служба или на лечебното заведение, а услугата се извършва безкасово. Условието е, ако имате нужда да ползвате лечебно заведение, първоначално да се свържете с Асистанс компанията и тя да Ви насочи.

При настъпил инцидент застрахованото лице, което има включен асистънс към застрахователната си полица, може да се свърже по телефона с асистънс компанията. От нея ще получи информация къде се намира най-близкото болнично заведение, как се стига до него и каква помощ може да се окаже на място.

Освен на консултант, асистънс компанията играе ролята на посредник: разплаща се вместо клиента, където е необходимо и се свързва със застрахователното дружество. Както подсказва името й, асистънс компанията буквално асистира на клиента с цялата процедура при настъпването на злополука. Не всички застраховки, предлагани за територията на България имат асистънс, но за чужбина, тази услуга е включена задължително.

Срок на застраховката

Той варира според индивидуалното желание и потребности. Широка практика на любителите на планински туризъм или спорт е да си правят абонамент за няколко месеца (сезонно). Разбира се, застраховката би могла да се направи и за много по-къс период – ден или седмица. Трябва да се отбележи, че колкото по-дълъг е срокът на застраховката, толкова по-изгодно излиза тя. Годишният вариант никак не е скъп и покрива всевъзможни планински занимания, затова ние препоръчване него.

Ако все пак прецените, че предпочитате сезонен или уикенд вариант, в този калкулатор може да видите цените на планинската застраховка за България за по-кратки периоди от време. И не само това! Ще може да сравните цените на няколко застрахователни компании и да подберете, тази, която Ви пасва най-добре. Обърнете внимание, че рисковете които покриват различните застрахователни компании също не са еднакви. Това сравнение става най-бързо и лесно онлайн.

 

 планинска застраховка телефонМога ли да се застраховам онлайн, нямам време да ходя по офиси

Освен възможно е и многократно по-удобно. Имате цената, покритите рискове, може да разгледате общите условия, и да попълните заявка за поръчка. Ако все пак е останало нещо неясно, може да попитате по телефона или в чата. Изберете удобен за Вас начин за плащане. После се застраховайте. Поръчката става от тук.

До ден след заявката ще получите застраховката си на посочен адрес и спокойно можете да потеглите към мечтаната планинска дестинация.

Поема ли застраховката разходите за издирване с хеликоптер

планинска застраховка текст

 

⚠️Съвет:

Консултирайте се с нас, за да прецените дали да си направите застраховка, покриваща тази услуга или не и да изберете подходящия продукт. Можете да ни потърсите по телефона, за да Ви консултираме безплатно. Ще Ви помогнем, да подберете оптимален вариант.

Например, важно е да се знае, че в България единствено ПСС извършва издирвателни и спасителни акции с хеликоптер. Няма застрахователна компания, която разполага с частен хеликоптер с подобни функции. Това означава, че дори и закъсалият да е сключил застраховка с дадена застрахователна компания, включваща тази услуга, акцията може да се извърши само и единствено от ПСС.

Скъпи ли са наистина планинските застраховки

Доскоро у нас битуваше широко разпространеното мнение, че планинската застраховка е скъпо удоволствие, което се явява по-скоро излишен разход, отколкото полезна инвестиция. За щастие, все по-голям брой български туристи започнаха да се образоват по този въпрос и добиха съзнание, че планинската застраховка съвсем не е лукс, а необходимост. Всъщност, цената й изобщо не е висока, а средствата, които би могла Ви да спести са значителни.

Виж цената на застраховката за България

Изчисли застраховка за чужбина

 

Вижте колко ще спестите при настъпване на инцидент. Услуги на Планинската Спасителна Служба по установената ценова листа:

планинска застраховка ценоразпис псс

Източник: Планинска спасителна служба

Излиза, че планинските застраховки не просто не са скъпи, а са изключително ценен  и ефективен инструмент, който би могъл да ви спести огромни разходи.

 

Чужденец съм и бих искал да си направя застраховка тук, в България. Възможно ли е

Всеки чужденец, независимо дали е гражданин на Европейския съюз или не, може да сключи своята планинска застраховка онлайн или на място в офис, по същия начин, по който го правят българските туристи. Не се изискват никакви допълнителни документи или разрешителни, което прави услугата напълно достъпна и максимално ефективна.

планинска застраховка лифт

Вярно ли е, че с картата за лифта имам застраховка

Да, вярно е, но тя не е надежден и оптимален вариант за застраховане. Лимитът й е минимален, а покритието – недостатъчно.

Например застраховката, включена в цената на лифт картата в к-кс Боровец е валидна само за маркираните писти и връзките между тях и то само в рамките на обявеното работно време. Тя не важи за извънпистово каране, както и на териториите на фрийстайл парковете.

Помощта, която може да получите, ползвайки този вид застраховка е единствено първична, оказана на ски пистата, както и безплатно транспортиране със специализирано спасително средство до медицински пункт. Този вид застраховка не предоставя на туристите покритие за рисковете – смърт и трайна загуба на трудоспособност, медицински разноски и репатриране.

Застраховките, включени в лифт картите по останалите ски курорти в България, са с подобно покритие. Препоръчително е туристите сами да поемат отговорност за собствената си сигурност и да сключат индивидуална планинска застраховка, подходяща за нуждите и желанията им.

 

Статистика за инцидентите в планината и спасителните акции на ППС – за всички, които все още не са убедени, че им трябва планинска застраховка

Около 80 спасителни акции на година (за последните 5 години) провежда ПСС при БЧК. Не се отбелязва ясно изразена тенденция към увеличаване, както при случаите на оказана помощ на ски писта, така и при проведени спасителни акции, но е факт, че всяка година не минава без подобен тип дейност от страна на ПСС.

До голяма степен, инцидентите, които могат да се случат в планината зависят от местността. Всеки курорт има своите характерни особености (релеф, брой ски писти и съоръжения, посещаемост), които влияят върху статистиката. Броят на инцидентите e следствие и от типа посетители. Някои решават да напуснат обособените зони за каране и да навлязат в местности, които сами по себе си са много по-рискови. Бързото и лесно достигане до най-висока точка в курорта/планината например създава измамно впечатление за достъпност на планината и сигурност. По този начин скиорите и сноубордистите могат да навлязат в много сериозни терени, където лавинната опасност и релефът са коренно различни от познатите им в ски зоната.

В тези случаи могат да се обобщят три основни групи туристи, уточняват от ПСС:

 1. Първата група са хора, които знаят къде отиват. Планирали са точно това/тези спускания и са подготвени и напълно екипирани за осигуряване на своята безопасност (лавинен комплект, включващ лавинен уред, сонда и лопата, както и air bag (т.нар. „фрийрайдъри”), имат и необходимата застраховка.
 2. Втората група са хора, които се озовават съвсем случайно в улеите извън ски зоната, отведени там от своето любопитство или непознаване на района.
 3. Третата група са скиори и сноубордисти, имащи най-обща представа за особеностите на планината и рисковете при излизане от ски зоната. Поради различни причини те не носят необходимата за тяхната безопасност екипировка.

Ясна тенденция в това отношение се наблюдава в района на връх Тодорка над Банско. Скиори и сноубордисти попадат в терени източно и западно от върха, без да имат реална представа, подготовка и екипираност за условията в тези части на планината. В определен момент достигат до участък, за който не са подготвени нито технически, нито психически, спират на място и подават сигнал за помощ.

Само за трите месеца от януари до март на 2015 г. планинските спасители от отряда в Банско са провели 19 акции за издирване, оказване на помощ и транспорт на скиори и сноубордисти, които са подали сигнал за помощ, след като са излезли от границата на ски зоната.

Такива случаи има и в района на ски пистата над Добринище.

Колкото до видовете спасителни акции, проведени от ПСС през 2015 г.,те са изведени в 4 основни категории. В зависимост от инцидента, който туристът е претърпял, може да се наложат няколко паралелни действия по спасяването му. Често в 1 акция се извършват комбинирани действия: издирване и извеждане от трудна ситуация, издирване и травма и т.н.

Полезно:

Polica.bg препоръчва на всички, които имат намерение да практикуват някакъв вид спортна или туристическа дейност в планината да си инсталират приложението на Планинската спасителна служба. То е напълно безплатно и би могло да сигнализира за местонахождението ви, дори когато телефонът ви е извън обхват.

Приложението е достъпно, както за потребители на iOS (https://itunes.apple.com/bg/app/pss/id1012299957?mt=8), така и за онези, които използват Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss ).

Къде да сключа застраховката най-лесно

С Polica.bg можете да я поръчате от всяка точка на света с достъп до интернет – от компютър или мобилно устройство.

 

Ако сме пропуснали нещо, винаги можете да се свържете с нас за консултация.

сподели: