Блог

12 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

17 ноември 2016 | сподели:

автор: Виктория Бадьокова

Застрахователен консултант Виж всички статии на автора

Наближава най-кошмарният сезон за начинаещите шофьори, а и не само за тях. Шофирането при зимни условия често е предизвикателство дори  и за много опитните.

Факт е, че сезонът на Дядо Коледа е най-натоварения за нас застрахователите. Инцидентите с автомобили рязко се покачват през този сезон, като най-съществената причина за това е лошата подготовка на автомобилите.

Не винаги добрата подготовка означава големи разходи! Тук събрахме една дузина полезни трикове за справяне със зимните неволи при шофиране. Със сигурност всеки ще открие нещо полезно за себе си 😉

Как да се оправим със замъглените стъкла?

Студените месеци често означават постоянно да се измъчвате със замъглените стъкла, опасно състояние, ако сте на път. За бързо справяне с проблема, пазете по една гъба за дъска в колата си.  Отварянето на прозореца ще вкара свеж въздух и прозорците бързо ще се изчистят.

picture1

Как да направите стъклата си по-устойчиви на запотяване?

Поставете крем за бръснене от вътрешната страна на прозорците си и след това го избършете. Кремът за бръснене съдържа много от същите съставки, като професионалните спрейове, и оставя слой върху прозореца, който държи мъглата на разстояние. Напълнете торбичка (от плат) с ориз, която да абсорбира влагата и да пази колата ви суха през нощта. Преди да изключите окончателно колата си за през нощта, отворете прозорците и нека студеният въздух замени овлажнения от вашето дишане.  Не оставяйте бутилки с вода или други напитки в колата си, защото водата замръзва по вътрешността на прозорците. Също така, климатикът е едно от най-добрите средства за премахване на парата. Компресорът отнема влагата от въздуха.

picture2

Чорапи в жабката

През зимата дръжте по един чифт чорапи в жабката и ги сложете върху обувките си в случай, че ви се наложи да бутате колата или просто да ходите през силно заснежено или заледено място. Осигуряват ви допълнително сцепление.

Резервните чорапи са евтини, компактни, и винаги полезни. Плюс това те са удобна импровизирана кърпа в краен случай.

picture3

Чорапи за калъф на чистачките

Резервният чифт чорапи може да ви бъде от полза за още нещо – покрийте  всяка от чистачките с чорап за през нощта, за да не ги покрие скреж или сняг. Повдигнете чистачките от стъклото и ги покрийте с чорап за по-лесно размразяване сутрин.

picture4

За да не залепват чистачките за предното стъкло

Натопете парче плат в силен спирт и избършете всяка чистачка. Алкохолът ще предотврати залепването за стъклото и така ще функционират нормално дори и в най-студените дни.

picture5

Импровизирана стъргалка

Ако се окажете със замръзнали прозорци, но не и със стъргалка за лед, имате няколко опции – вземете шпатула, ако сте у дома си, или  използвайте пластмасова карта от портфейла си и изстържете леда.

picture6

Естествен размразител

Винаги когато можете , паркирайте с лице на изток ,тъй като слънцето изгрява оттам и ще размрази стъклата на сутринта и така няма да се занимавате със скреж на студа. Може да използвате чистачките, ако са останали следи от скрежта.

picture8

picture7

„Направи си сам”

Ако паркирането с източно изложение не е възможно (или слънцето не  оказва съдействие) … смесете три части оцет с една част вода и напръскайте сместа върху предното стъкло, за да се предотврати образуване на лед.

picture9

При замразени автомобилни врати и брави

Има няколко хитри начина да се справите с това:

Загрейте автомобилния ключ с кибритена клечка или запалка, а след това внимателно го пъхнете в ключалката, докато прилагате натиск за да се стопи леда. Бъдете внимателни с нагретия ключ !

Друг вариант е да вземете сламка за пиене и да духате директно върху замръзналата ключалка. Топлината от дъха ви ще разтопи леда.

Натъркването на ключа или дръжката на вратата с дезинфектант за ръце, ще има същия ефект. Алкохолът в гела ще разтопи леда и скоро ще ви позволи да отключите колата си.

picture10

Замръзнали огледала

За да се предотврати образуването на лед  по странични огледала, ги покрийте за през нощта с найлонови торбички, завързани с гумен ластик. Когато премахнете торбичките сутрин, огледалата ще бъдат без лед.

picture11

За фаровете

В най-тежките атмосферни и пътни условия, фарове са особено важни. Покрийте всеки фар с паста за зъби и изплакнете с топла вода. Това драстично ще подобри качеството на вашите светлини и е много по-евтино, отколкото комплектите, които се продават в магазина и имат същия ефект. За допълнителна яснота, нанесете слой от восък, след като сте премахнали пастата за зъби. Ще държи снега и водата далеч в продължение на седмици!

picture12

Ако забуксувате

Поставете стелките пред гумите за да ви дадат  сцепление  върху заледената  повърхност. Само не забравяйте да ги вземете обратно, след като тръгнете!

ПРИЯТЕН ПЪТ!

P.S. Ако все пак решите да не разчитате само на подръчните материали, свържете се с нас

 … и ние ще ви ЗАСТРАХОВАМЕ!

сподели: